Kubur Misteri Di Bukit Bauk DungunSama ada ianya mitos atau pun suatu kebenaran saya sendiri pun tidak pasti.... Ia mengenai satu kuburan. Makam misteri.

Menurut khabar dari orang dahulu, di Dungun ini khususnya di kawasan Bukit Bauk menelusuri laluan di Teluk Gadung, terdapat satu makam.

Ketika saya lagut mengamati suasana senja sembari melihat mereka sedang bermain di sungai itu, tiba-tiba kotak fikir ini menerawang pula pada cerita tersebut. Cerita tentang makam itu. Pernah diceritakan dari mulut ke mulut.

Kisah tentang Kubur Tok Panjang yang dikatakan berada di atas sana. Cuma lokasinya saya tidak pasti, namun difahamkan kubur itu semakin panjang.

Cuma ada hal yang buat saya tertanya-tanya, ada dakwaan mengatakan ancak dan sebagainya telah dibawa ke situ, untuk apa? Mungkinkah untuk sesuatu? Mereka, orang lama mungkin mengetahuinya.

Jika benar seperti yang didakwa, di mana sebenarnya kubur tersebut?

Terdengar juga akan misteri bahawa kubur Tok Panjang boleh berubah tempat... Saya pula merasa seram sejuk... Terasa juga nak pergi melihat dengan mata kepala sendiri...

Walau bagaimanapun... Mungkin ada di antara kalian yang tahu akan sejarahnya. Sejarah dan misteri kubur Tok Panjang...

Siapakah sebenarnya Tok Panjang...? Dan apa kaitannya dengan sejarah Dungun? Persoalan yang belum terjawab....

RASHID SALIM
LIKE DAN FOLLOW PENULIS DI FACEBOOK

0 Komentar untuk "Kubur Misteri Di Bukit Bauk Dungun"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

IKLAN

Iklan Tengah Artikel 1

IKLAN

Iklan Tengah Artikel 2

IKLAN

Iklan Bawah Artikel

LIKE DAN FOLLOW PENULIS DI FACEBOOK